Kielecki Ogród Botaniczny jest przygotowany na otwarcie dla zwiedzających. Na razie nie pozwalają na to obostrzenia związane z pandemią koronawirusa. Planowane na początek maja otwarcie obiektu wstrzymano do czasu otrzymania jednoznacznej interpretacji z Ministerstwa Zdrowia RP oraz Ministerstwa Środowiska RP.
- Przypuszczam, że stanie się to w najbliższym czasie, ale ciągle jeszcze brakuje konkretnych wytycznych - mówi Bogdan Wenta Prezydent Kielc, który dziś odwiedził ogród wraz z Grzegorzem Sowińskim, zastępcą dyrektora Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu UM Kielce.
Na zwiedzających czeka niemal 11 hektarów terenu, malowniczo położonego u stóp Karczówki. Cały ogród będzie w tym roku udostępniony po raz pierwszy, bowiem do tej pory, z uwagi na prowadzone inwestycje, można było zwiedzać teren o powierzchni 6 ha. Po otwarciu obiektu zobaczyć będzie można na przykład 4 zbiorniki wodne, odsłonięcie geologiczne, dwa ogrody pokazowe - to nowości. A ponadto rozciągniętą na 2 tys. m kw. różankę z 80 odmianami róż i wiele innych roślin. Jeśli jeszcze trochę popada, ogród wybuchnie feerią barw. - Jest to fantastyczne miejsce. Wszyscy z niecierpliwością oczekują na jego udostępnienie do zwiedzania. To miejsce warte odwiedzin - podkreśla prezydent Kielc.
Od tego roku będą nowe, trochę wyższe ceny biletów do ogrodu. Za bilet indywidualny trzeba będzie zapłacić 9 zł, zaś 6 zł za bilet ulgowy. - Ale będą też bilety rodzinne, pojawią się karnety dla miłośników ogrodu, którzy chcą przychodzić do nas przez cały sezon - wyjaśnia Katarzyna Socha kierownik Ogrodu Botanicznego w Kielcach. Kupując bilet, będziemy mogli zostać w ogrodzie do jego zamknięcia. - Przewidujemy w maju oraz jesienią - we wrześniu i październiku, że ogród będzie otwarty do godz. 18.00, natomiast w czerwcu, lipcu i sierpniu - do godz. 20.00 - informuje Katarzyna Socha.
A w czasie pobytu można będzie odpocząć w kawiarni, która ma zostać otwarta w Ogrodzie Botanicznym. Geopark Kielce ogłosił konkurs na wynajem budynku o powierzchni około 150 m kw. pod potrzeby małej gastronomii. Termin składania ofert mija 5 maja.