W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych. Zwycięzcami konkursu kulinarno-edukacyjnego zostali uczniowie ZSPS w Kielcach Adam Łodej i Iwo Nowacki. W mistrzostwach wystartowało sześć szkół z całej Polski, a zadaniem uczestników było przygotowanie dziewięciu zestawów dania z łososiem w roli głównej. Na przygotowanie popisowego dania przyszli kucharze mieli dwie godziny. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydent Miasta Kielce.
Rolę przewodniczącego jury pełnił mistrz kulinarny Kurt Scheller, który cieszy się ogromną popularnością i uznaniem w swojej branży. Szwajcarski szef kuchni, gotował w najlepszych, prestiżowych hotelach, a swoje umiejętności doskonalił w wielu miejscach na świecie.
W zespole oceniającym dania zasiedli również inni znakomici szefowie kuchni jak Adam Chrząstowski, Teo Vafidis, Mirosław Ciołak, Patryk Kotarba, Paweł Kałuski i Tomasz Czarnecki oraz Prorektor Świętokrzyskiej Szkoły Wyższej w Kielcach Adrian Lipa i właścicielka firmy Zychowicz Henryka Zychowicz.
Danie, które podpiło podniebienia jury przygotowali uczniowie kieleckiego gastronomika Adam Łodej i Iwo Nowacki. Zwycięzcy Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych przyrządzili łososiowe sushi z selerem, pomarańczą, chrzanem, rzodkiewką i brokułem. Drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, Jakub Tomaszczyk i Amelia Stanek, na trzecim miejscu uplasował się Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, który reprezentowali Przemysław Kapusta i Kamil Mazur. Jury przyznało również wyróżnienie dla Natalii Denis i Zofii Kruszewskiej z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie.
- Jury oceniało nie tylko technikę przygotowania, ale również proces pracy i oczywiście smak. Reprezentanci naszej szkoły bardzo dobrze przygotowali się do tej rywalizacji - powiedział Michał Markowicz, szef kuchni i nauczyciel w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
- Dziękuję młodzieży za wspaniałą rywalizację, jury i wszystkim naszym partnerom, bez których te mistrzostwa nie mogłyby się odbyć - powiedziała Małgorzata Banasik-Rusak, dyr. Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
- Jestem pełen uznania dla tych młodych ludzi, bo to co robią dzisiaj zaowocuje w przyszłości. Mamy nadzieję, że kiedyś będą mogli pracować w naszych restauracjach – powiedział szef kuchni, Patryk Kotarba.
Lista szkół i uczestników konkursu kulinarno-edukacyjnego Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych:
1. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie: Natalia Denis, Zofia Kruszewska
2. Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie: Przemysław Kapusta, Kamil Mazur
3. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu: Martyna Kliś, Miłosz Biegun
4. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach: Adam Łodej, Iwo Nowacki
5. Zespół Szkół nr 7 w Tychach: Jakub Tomaszczyk, Amelia Stanek
6. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu: Antoni Waligóra, Eryk Onderski.